Syukur aku dibesarkan di Kedah

slmt bcuti kepada sapa2 yg tgh cuti skang ni...ye ar musim2 cuti skolah ni mst byk aktiviti...td aku, aizam and jaffa pegi lunch kat avanue k...hoho...rminya dak2 skolah...ye ar kan cuti skolah...tp masyaAllah...pompuan dgn baju xckp kainnya...laki dgn rokoknya...ades pening kpala...fuhhh...kalo aku dibesarkan kat kl ni sure ada potential utk jd cm 2 gak...nasib baik la aku dilahir dan dibesarkan kat kampung...bkn nak ckp xda perkara negative...tp kurang la...kat sini mcm2 ada...kalo kecik2 xckp asuhan agama bleh hanyut cm 2 je...

kalo dlu2 msa kecik2 kat kampung pon nakal gak...tp nakal kmpg ar...kalo wat jht sket satu kmpg tau...pas 2 blk umah kena marah...kat sini kalo kuar...hisap rokok ke pape ke parents bknnya tau...so bdk2 ni pn smakin mnjadi2 la dia...ada plak 2 yg siap2 pegang2 tgn aku tgk...body cutting dah ar truk pakai seksi2...seksa je org tgk...pakwe dia steady je...tp pelik plak...dia mcm xkesah je...xrasa seksa ke...kami tgk jap pon dah ttekan...


Please be aware of this sign when you are at public places

bdk2 laki siap msk blk smoking lg...pas 2 pintu xnak tutup...sial...nk rokok rokok ar...jgn libatkan org yg kat luar plak...dah mmg tmpt 2 dibuat khas utk korg mati...jgn ar bwk org lain ikut korg...mcm mana la bdk2 pompuan yg kawan dgn depa ni bleh tahan...bau bilik 2 masyaAllah...pekat...hilang slera la kalo nk mkn...huh...kalo kwn2 aku dlu xda smoking depan awek2 kot...depa pon tau awek2 rmi xska laki rokok...sapa ckp macho?hampeh...eh...aku bkn anti org2 smokers...cuma xslesa kalo rmi sgt yg smoke...pening kpala...dlu2 kat skolh pon rmi je member yg smoke...

weekend je tgk rmi je bdk2 dok lepak2...bknnya depa wat apa pon...duduk je...nak kata soping...xda maknanya...duit pon mntk mak lg...tp 2 ar dri depa dok lepak2 baik dok umah tdo...apa yg sronoknya lepak ni...duduk tgk org soping...tensen kot tgk org soping...haha...

syukur la...aku lahir kat kedah...besar kt kedah...skolah kat kedah...lmbt la dpt pengaruh negative ni...bla tgk skang pon kpala otak da matang...so xda la tpengaruh...kalo suma remaja2 kita rosak...abes la masa depan negara kita...sapa nk bangunkan nnt...mampu ke kita suma nk bangunkan kalo sikap msh tak brubah?

1 comments:

sum1 said...

syukur alhamdulillah..
mmg benar, pengaruh utk bwat nakal2 di kg x sehebat pengaruh di kL. Tp x semua remaja yg dibesarkn di kL hanyut. Malah ada yg lebih elok akhlaknya drpd orang yg berhijrah ke kL. Ini sekadar pengalaman saya. Bkn niat utk mengatakan diri sendiri sempurna. Tp sebenarnya, tepuk dada tanya selera. Kalau mak ayah dh didik elok2, tp remaja tu dh terpengaruh juga, ssh juga nk ckp. Pengalaman yg paling sedih, kalo td kite kisahkn pasal remaja. Ini lain ceritanya. Kalo umur yg lebih kurang mcm anda sekarang, masih lg boleh terpengaruh gara2 culture shock. Yang bile smpai kL, masyaAllah..mcm katak bwh tempurung. Maaf kalau terkasar dan sedikit emosi. Kerana saya sedikit geram, sdh lame saya berhijrah ke kedah juga sebagai student. Sy sendiri dibesarkn di kL. Bile blk dr kedah, cth cuti sem..astaghfirullah..yg menjadikn sy geram..dr jauh mmg seksi sgt. mengalahkan minah2 clubbing. kalo org kL sy xkn terkejut kerana rasa2nya 'bdk kL' dh diblacklist. so, normal bg msyrkt skrg. Itu bg pandangan msyrkt, tp tdk bg sy. Tp, yg sy geramnye..kumpulan sy nmpk itu bkn bdk kL.Loghat yg digunakan pn masih pekat lg, character dh bertukar ala2 ..ntahla..xbaik utk emosional. Sy membuat kesimpulan di sini, x semua bdk kL rosak akhlaknya. Siasatlah dulu, kerana bkn skali, tp xterkira pengalaman sy terserempak dgn org luar yg menjadikan suasana metropolitan di kL tu lebih 'gamat'. Saya xkn berkata sembarangan kalau xde bukti, xkn juga berkata2 kalau hanya nila setitik rosak susu belanga. Alhamdulillah, Tuhan tunjukkan yg benar. dek kerana bnyk titik nila itu, sy x malu menagtakan sy org kL. Ramai juga teman2 sy semasa menuntut di kedah dulu, yg terbang tudung2 nye bile berhijrah di kL ni.ntahlah..semoga suatu hari diberi petunjuk.InsyaAllah..

Related Posts with Thumbnails
 

Design in CSS by TemplateWorld and sponsored by SmashingMagazine
Blogger Template created by Deluxe Templates